Gin & Tonic Awards Sweden är Sveriges första stora tävling på området med några av landets främsta dryckesexperter i juryn. Tävlingen är öppen för alla gin samt tonicmärken som finns tillgängliga till privatkunder på den svenska marknaden. Tävlingsbidragen ska även vara tillgängliga för allmänheten att köpa direkt efter diplom-utdelningen under Gin & Tonic Festival Sweden genomförts, via Systembolagets ordinarie sortiment, beställningssortiment eller småskaliga sortiment alternativt i butik (fysisk butik eller online) när det gäller alkoholfria drycker. Till exempel är ett samarbete/co-lab som endast finns att köpa på en specifik bar eller enbart till Horeca-marknaden inte ett giltigt tävlingsbidrag eller om bidraget enbart finns för privatimport. Samtliga bidrag skickas in på förhand innan festivalen för att blindtestas av vår jury. Ett tävlingsbidrag kan endast delta i en av tävlingens kategorier. Bidragen bedöms enligt de kriterier listat nedan för respektive tävlingskategori, därför är det av stor vikt att man väljer den kategorin bidraget uppfyller rätt kriterier för att tävla i.
Pris-cermonin med diplom-utdelning och motivering från juryn sker den 28 juni 2024 under festivalen. Har ert bidrag förärats med antingen Guldmedalj eller Best of, måste en representant från företaget finnas på plats för att motta diplomet vid utdelningen samt finnas tillgängliga för intervjuer samt fotografering.
Sista dag att anmäla bidrag är den 28 februari 2025, tävlingsbidrag ska vara inskickade senast den 7 mars 2025. Observera att vi inte hanterar bidrag efter dessa datum oavsett erlagd tävlingsavgift. Bidragen i gin-tävlingen ska även listas med alkoholhalten vid blindprovningen. Medaljörer meddelas i god tid inför festivalen och medaljörerna blir publika efter festivalens prisutdelning den 27/6 2025.
Tävlingskostnad: 600 kr + moms för utställare samt 1200 kr + moms för icke utställare per bidrag.
Jury:
Jens Josefsson*, huvudförfattare av boken “Svensk Gin” är en av Sveriges mest framstående “ginfluencers”. Han driver GinSweden och är en flitig skribent med fokus på svensk och skandinavisk gin. Jens är också rådgivare till en rad bryggerier och destillerier. Medförfattare till boken Dagens Gindrink 2024.
Hans-Olov Öberg, författare. Hans bok ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” fick 2019 utmärkelsen ”Bäst i världen” i kategorin cocktailböcker under den internationella tävlingen Gourmand Awards. Medförfattare till boken Dagens Gindrink 2024.
Nadja Karlsson, Dryckesexpert från Spritmuseum. Nadjas dryckesprovningar brukar beskrivas som en blandning mellan nobelföreläsning och stand up. 2014 utsågs hon till årets dryckesprofil av tidningen Allt om Vin.
Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits News, Skandinaviens största nyhetssajt om spritdrycker. Henrik har skrivit ett flertal böcker om sprit och är en av landets skickligaste spritprovare – känd för sina medryckande beskrivningar av aromer och smaker.
Linda Pérez har en examen i restaurang och måltidskap och är utbildad journalist. Idag arbetar hon som dryckesredaktör åt Svenska Dagbladet och skriver för vin- och spritmagasinet Livets Goda. Linda är också ledamot i Svenska Dryckesakademien, en ideell organisation som arbetar för att främja svenska hantverksdrycker.
* Jens Josefsson bedömer ej tonic-bidragen p.g.a. affärsrelationer med ett svenskt tonicmärke.
Kategorier
Gin
Klassisk Dry Gin
Enbär ska vara den tongivande smaksättaren. Alla botanicals ska vara tillförda under destilleringen med enbart vatten och neutral sprit som tillsatser efter destillering. Klassisk Dry Gin får ej vara färgad eller artificiellt smaksatt. Juryn söker efter bidrag som känns rena och eleganta där smaksättningen inte drar för mycket åt något håll. Bidrag som har en fin längd, inte känns för spritigt och där ingen ingrediens sticker ut utöver enbär som spelar huvudrollen. Minimum ABV 37,5 %.
Contemporary Gin
Nya tidens gin. Enbär ska fortfarande vara en av de tongivande smaksättarna men andra toner så som citrus, kryddor och blommiga noter är mer tongivande än i Klassisk Dry Gin. Contemporary Gin får ej vara artificiellt färgad eller smaksatt. Här vill vi gärna bli överraskade. Juryn förväntar sig flera aromer än i en klassisk Dry Gin. Vi söker likväl en väl sammansatt gin. Minimum ABV 37,5%.
Fatlagrad Gin
Gin som lagrats på träfat. I en Fatlagrad Gin bör man både i doft och smak få toner från fatet. Det ska vara en tydlig ginkaraktär där fatet ej får ta över grundsmakerna. En kulör från fatlagringen förväntas. Minimum ABV 37,5%.
Navy Strength
Gin med en ABV över 57 %. Juryn söker efter ett bidrag med ginens grundläggande karaktär av enbär som i övrigt ger extra tryck i smakerna. En kaxig gin men där vi fortfarande letar efter de rena smakerna man hittar i en Dry Gin.
Signature Botanical
Gin som utöver enbär har minst en annan starkt tongivande smaksättning. Smaksättningen kan exempelvis bestå av örter, kryddor och frukt. Får ej vara sötad. Minimum ABV 37,5%.
Pink Gin
Enbärsdriven gin som antingen är blommig eller fruktig till sin karaktär. Kan ha en rosa kulör som ska vara icke artificiell eller vara ofärgad. Kan vara sötad. Minimum ABV 37,5 %
Old Tom Gin
Enbärsdriven gin med en tydlig förnimbar sötma. Minimum ABV 37,5 %
Tonic
Alla tonics ska uppfylla EU-kraven för att få kallas tonic (class of beverages, namely, a non-alcoholic carbonated beverage containing the bittering agent quinine in the form of the flavourings FL 14.011, FL 14.152 or FL 14.155.). I bedömningen poängsätter juryn tonicens doft, smak samt kolsyra (små eller stora kolsyrebubblor kvittar men det ska vara gott om dem). Är tonicen enbart naturligt smaksatt skall detta anges. Innehållsförteckningen ska bifogas.
Original
En ofärgad klassiskt smaksatt tonic där blandningen mellan sötma och syra samt bitterheten från kinin är tongivande. Smakar det mycket av något annat är den inte typriktig.
Lågkalori
En tonic som kan vara smaksatt utöver den tongivande kininen men med ett lägre kaloriinnehåll. Här bedömer juryn om man trots det lägre kaloriinnehållet uppnår en god och frisk smak. Dryckens kaloriinnehåll skall anges samt vilket/vilka sötningsmedel den innehåller.
Smaksatt
En tonic som smaksatts med en eller flera tongivande smaker samt dofter utöver kinin. Här bedömer juryn utöver doft och smak även tonicens, eventuellt färgade, kulör. Juryn letar efter en balanserad sötma där blandningen mellan sötma och syra samt bitterheten från kinin är tongivande precis som i original.
Tävlingens poängskala samt medaljer
- Skalan går från 1 – 100 poäng där 1 är lägsta möjliga poäng och 100 högsta möjliga.
- För att vinna Guldmedalj i respektive kategori ska bidraget få minst 90 poäng.
- För att vinna Silvermedalj i respektive kategori ska bidraget få 70 – 89 poäng.
- För att vinna Bronsmedalj i respektive kategori ska bidraget få 60 – 69 poäng.
Det bidrag i respektive tävlingsklass som fått högst poäng av juryn tilldelas utöver Guldmedalj titeln Best of Gin & Tonic Awards 2024. Om flera bidrag uppnår den högsta poängen i sin tävlingskategori omtestar juryn dessa efter sin individuella testomgång gemensamt för att utse vilket tävlingsbidrag som får inneha titeln ”Best of”. Vi meddelar ej tävlande exakt poäng, enbart om man tilldelas medalj eller ej. Medaljörer meddelas samt får tillgång till bildmaterial i god tid innan priscermonin. Motiveringen avslöjas på plats. Det är ej tillåtet att gå ut med sitt tävlingsresultat publikt förrän efter priscermonin.
Samtliga medaljörer erhåller ett diplom samt rätten att märka upp sitt vinnande bidrag med dekal i marknadsföring samt äger rätten att köpa stickers från Gin & Tonic Festival till den aktuella flaskan.
Beställ dina etiketter direkt via etiketterab.se